Bezettingsgraad Eredivisie-stadions: promovendus blijft Ajax en PSV voor

De eerste seizoenshelft van de Eredivisie zit erop. Na de eerste zeventien speelrondes is het stadion van FC Emmen, De Oude Meerdijk, gemiddeld het best gevuld. Vlak daarachter staat de Johan Cruijff Arena. De bezettingsgraad in het Abe Lenstra Stadion is het laagst van alle Eredivisie-clubs. 

Met een bezettingsgraad van liefst 98,8% is De Oude Meerdijk in de eerste seizoenshelft uitstekend gevuld. De promovendus doet het met een dertiende plek prima op het hoogste niveau en de supporters weten de weg naar het stadion goed te vinden.

Ajax en PSV
In de top-vijf staan ook Ajax en PSV. De Amsterdammers komen met 98,3% net niet aan het percentage van FC Emmen, maar kunnen in de Johan Cruijff ArenA (54.033 zitplaatsen) natuurlijk meer mensen herbergen dan FC Emmen in De Oude Meerdijk (8.300 plaatsen). 

Ook PSV staat in de top-vijf. De Eindhovenaren bezetten met een bezettingsgraad van 96,8% de vierde plek. Gemiddeld zitten er 33.889 toeschouwers in het Philips Stadion, dat plaats biedt aan 35.000 mensen.

NAC Breda (97,9%) en De Graafschap (96,6%) completeren de eerste vijf teams met respectievelijk de derde en vijfde plek. Ondanks de mindere resultaten zitten de stadions van deze clubs dus vrijwel altijd goed vol.

Middenmoot
Voor Feyenoord is er een plek weggelegd in de middenmoot van dit lijstje. De gemiddelde bezettingsgraad bij thuiswedstrijden van de Rotterdammers ligt op 88,1%, waarmee ze een achtste plek innemen. Er zitten in De Kuip gemiddeld 45.067 toeschouwers per wedstrijd. Nog vóór Feyenoord op de ranglijst staan Excelsior (95,8%) en PEC Zwolle (95,5%).

Onderste regionen
Opvallend is de lage bezettingsgraad bij FC Utrecht en Vitesse. Beide teams presteren dit seizoen heel behoorlijk, maar het publiek weet de weg naar het stadion niet echt te vinden. In Utrecht zit het stadion voor 77,4% vol, in Arnhem slechts voor 71,3%. Promovendus Fortuna Sittard staat op de een-na-laatste plaats. In Sittard zitten gemiddeld 8.793 toeschouwers op de tribunes, terwijl er plaats is voor 12.500 supporters.

Weinig publiek in het noorden
De hekkensluiter van de lijst is sc Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion zitten gemiddeld 18.273 toeschouwers, waar de capaciteit 26.100 is. Hiermee komt de bezettingsgraad uit op een schamele 70%. Ook FC Groningen staat opvallend laag. De Trots van het Noorden staat op de veertiende plek met een bezettingsgraad van 78,7%.

Bron: Transfermarkt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *