Langeler lovend over samenwerking met Brands: ‘In Engeland is dat een probleem’

Art Langeler werkte bij PSV samen met Marcel Brands, die inmiddels als directeur voetbalzaken werkzaam is bij Everton. In Liverpool wil hij met een ‘vijfjarenplan’ meer jeugdspelers door laten stromen naar het eerste elftal. In Eindhoven deed hij iets vergelijkbaars.

Langeler maakte het als hoofd jeugdopleiding van dichtbij mee. “Continuïteit is het belangrijkst als je succes wilt hebben”, stelt hij in gesprek met The Liverpool Echo. “Ons doel was om spelers tussen de 18 en 22 jaar in het eerste elftal te krijgen. Daar heb je een goed programma voor nodig”, weet hij. “Er ging veel geld naar de opleiding, maar er kwam weinig uit.”

“In Engeland is dat een probleem. De jeugdteams spelen niet veel moeilijke wedstrijden en Marcel weet dat”, vervolgt Langeler. Een goede opleiding begint volgens Langeler al vroeg. “Het probleem bij PSV was dat het salaris van de coach van de Onder 19 hoger was dan dat van de coach van de Onder 13. Onze mindset was dat de PSV-coach van Onder 13 de beste Onder 13-coach van Nederland moest zijn.”

Wie het beste jeugdproduct uit zijn PSV-tijd was? “Daar zijn heel veel voorbeelden van. In mijn tijd als hoofd jeugdopleiding maakte Mephis Depay zijn debuut in het eerste elftal. Maar die heb ik niet opgeleid”, aldus Langeler. “Een ander is Steven Bergwijn. Hij was toen vijftien en is nu een vaste kracht in het eerste elftal en een international. Dus dat is misschien wel een van de beste voorbeelden.”

Volgens Langeler is Brands ‘een hele goede manager’. “Zo’n vijftig procent van de PSV-selectie komt uit de opleiding. Veel mensen hebben geholpen dit te bereiken en wij zijn er heel trots op dat we dit hebben bewerkstelligd.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *