Van der Ende vol ongeloof na Ajax – Heerenveen: “Dit valt niet uit te leggen”

Het valt niet uit te leggen dat sc Heerenveen zondagmiddag geen penalty kreeg in de uitwedstrijd tegen Ajax (4-4). Dat stelt voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende in gesprek met VoetbalPrimeur.

In de tweede helft werd Heerenveen-spits Sam Lammers bij een 3-3 stand getorpedeerd door Ajax-doelman Kostas Lamprou. Serdar Gözübüyük wuifde het incident weg. “Het was meteen duidelijk: penalty. Maar hij gaf hem niet en ik heb werkelijk geen idee waarom niet. Onverklaarbaar”, begint Van der Ende tegenover VoetbalPrimeur.

Een minuut later bekeek Gözübüyük op advies van de VAR op de monitor langs het veld de beelden terug. “Wat vooral natuurlijk onverklaarbaar is, is dat Gözübüyük naar de kant wordt geroepen, alles op z’n gemak kan bekijken en hem dan nóg niet geeft. Dat valt niet uit te leggen. De enige die het kan verklaren, is Gözübüyük zelf. Ik ben heel benieuwd naar zijn verklaring.”

Eerder op de dag was de VAR al nadrukkelijk aanwezig bij FC Emmen – PSV (2-2). “Daar greep de VAR heel terecht in door twee PSV-goals af te keuren”, erkent Van der Ende. “Maar dan die gele kaart voor Gutierrez…die jongen doet alles om de bal te ontwijken. Dan zeg ik: dat heeft met kwaliteit te maken. Met zulke scheidsrechters wordt het systeem om zeep geholpen.”

“Bij Emmen – PSV werkte het, bij Ajax – Heerenveen niet. En dit weekend werd het systeem ook goed gebruikt bij ADO – VVV Venlo en Vitesse – Excelsior. Dus het is niet áltijd negatief, maar de VAR valt of staat met de kwaliteit van de scheidsrechters. We hebben dit weekend een aantal goede voorbeelden gezien, maar wat er vandaag bij Ajax – Heerenveen is gebeurd kan gewoon niet.”

Lees ook: Gözübüyük spaart Ajax na actie Lamprou: ‘Gooi de VAR maar in de vuilnisbak’

(Emile van de Sande / VoetbalPrimeur)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *