Verbeek: ‘Ajax, PSV en Feyenoord klagen daarover, maar ze doen precies hetzelfde’

Gertjan Verbeek vraagt zich af of een Eredivisie met zestien clubs een stap vooruit is. De clubloze trainer kijkt naar de ontwikkeling van talenten en geeft serieuze twijfels aan.

Er was de afgelopen maanden veel te doen om de Eredivisie. Veel clubs willen dat er voortaan geen achttien, maar zestien clubs op het hoogste niveau in Nederland spelen om op die manier het niveau omhoog te krikken “Je moet de toptalenten nog altijd vanuit de breedte ontwikkelen”, zegt Verbeek bij Natafelen op FOX Sports.

“Als je de voetbalpiramide kleiner maakt wordt het voor een groot aantal clubs steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Dat betekent dat opleidingen en werkgelegenheid onder druk komen te staan. De vraag is of het daardoor allemaal beter wordt. Als je naar zestien ploegen gaat, zijn er weer drie ploegen die op degraderen staan. Waarschijnlijk vanwege een gebrek aan kwaliteit.”

Verbeek kijkt vervolgens naar de top van Nederland. “Het gat met de toptwee is voor Feyenoord is al zo groot geworden, laat staan voor de overige clubs die moeite hebben om hun begroting in stand te houden: sc Heerenveen en FC Groningen, dat soort clubs.”

“Ajax, Feyenoord en PSV klagen ook dat hun toptalenten soms door buitenlandse clubs worden weggehaald, maar ze doen hetzelfde bij Groningen, Heerenveen, FC Utrecht en noem maar op. Ze concurreren met elkaar. Als je ziet hoe spelers van PSV naar Ajax gaan en vice versa, dan is daar al het grote geld mee in het geding. De vraag is of dat goed is voor de opleiding van de voetballers.”

Verbeek haalt een voorbeeld aan. “We hadden bij FC Twente een jongen van elf jaar die op werd gehaald door PSV. Is dat goed voor dat jongetje van elf jaar? Je wilt het Nederlandse voetbal verbeteren. Dan moet je nog altijd beginnen bij de basis. Dat is bij de amateurverenigingen en bij de jeugd. Daar begin je mee. Dan moet je dat ook meenemen in je denkwijze en niet alleen maar denken aan je eerste elftal.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *