Winterrapport PSV: één dikke onvoldoende en vijf keer een 8,5

De winterse onderbreking op de Nederlandse velden biedt ons een mooie gelegenheid om spelers en staf van de traditionele top-drie tussentijds te beoordelen. Hoe brachten de sterren van PSV, Ajax en Feyenoord het er in de eerste seizoenshelft vanaf? En wat hebben de zomeraankopen laten zien? Winterkampioen PSV is eerst aan de beurt.

Alle spelers die in minimaal zes van de zeventien competitieduels in actie zijn gekomen, krijgen van ons een rapportcijfer. Niet alle zomeraankopen van PSV halen dit aantal, maar ook zij worden beoordeeld. 

Jeroen Zoet – 7,5
Bewijst opnieuw een van de betere keepers van Nederland te zijn. Zelden op een foutje te betrappen. Slechts acht tegentreffers in zeventien duels.

Denzel Dumfries – 8,5
Maakt een ongekende ontwikkeling door. Binnen een paar jaar van Sparta naar PSV 1 en Oranje: chapeau. 

Daniel Schwaab – 7,5
Duitse degelijkheid in de achterhoede van PSV. Grote vraag is of hij een nieuw contract gaat signeren. 

Nick Viergever – 7,5
Sinds zijn pikante overstap van Amsterdam naar Eindhoven direct basiskracht. Kan met PSV de eerste landstitel uit z’n loopbaan pakken. 

Angelino – 8,5
Vorig seizoen al prima bij NAC Breda, nu een regelrechte sensatie op de linkerflank van PSV. Heeft misschien wel de mooiste voorzet van Nederland. 

Jorrit Hendrix – 7,5
Onmisbare schakel in het elftal van trainer Mark van Bommel. Geloof het of niet: 23 jaar pas. 

Pablo Rosario – 8
Onder Phillip Cocu vrijwel wekelijks op de bank. Sinds de zomer basisklant en van grote waarde. Z’n uitstekende vorm bij PSV werd beloond met een debuut in Oranje. 

Gastón Pereiro – 5,5
Niet goed genoeg. Pereiro scoorde weliswaar acht keer, maar te vaak leek het nergens op. Dieptepunt: z’n wissel na een halfuur tijdens het laatste thuisduel met AZ. 

Hirving Lozano -8,5
Mexicaanse sensatie op de flank. Tegenstanders worden gek van hem, Eindhoven houdt van hem. Chucky is komende zomer niet meer te houden. 

Luuk de Jong – 8,5
De revival van De Jong in Eindhoven is indrukwekkend. Na twee mindere jaren scoort de captain dit seizoen weer aan de lopende band. En dan te bedenken dat sommigen hem maar wat graag naar Mexico of Frankrijk zagen verkassen… 

Steven Bergwijn – 9
Beste PSV’er van de eerste seizoenshelft. Ontwikkelt zich fantastisch en mocht net als Dumfries en Rosario opdraven in het Nederlands elftal. Gaat z’n club komende zomer tientallen miljoenen opleveren. 

Donyell Malen – 7,5
Eén basisplaats en liefst zestien invalbeurten in de Eredivisie. Doet hem met vier goals en assists heel aardig, maar nog wel wat grillig. Malen heeft de pech dat-ie met Bergwijn, De Jong en Lozano drie van de beste aanvallers van Nederland voor zich heeft. 

Erick Gutiérrez – 7
De grote zomeraankoop van PSV wist zich pas in de laatste maanden van 2018 in de basis te spelen, omdat Van Bommel lang vasthield aan z’n winnende elftal. Guti liet zien dat-ie een belangrijke speler kan worden voor de winterkampioen. 

Aziz Behich – 4
Lijkt een regelrechte miskoop. Zakte telkens door het ijs wanneer Van Bommel hem liet opdraven. Op basis waarvan gaf PSV hem een contract voor vier jaar? 

Trent Sainsbury – 5,5
De voormalig verdediger van PEC Zwolle is stand-in voor Viergever en Schwaab en stond daarom slechts twee keer in de basis. Liet (nog) niet zien waarom hij de voorkeur zou moeten krijgen.


Mark van Bommel – 8,5
Als debuterende trainer in de Eredivisie zestien van de eerste zeventien duels winnen: ongekend. Van Bommel laat PSV bovendien bij vlagen fris en aantrekkelijk spelen. Waarom geen 9? Eerst maar eens stoppen met dat vervelende gedrag bij die vierde man. 

Eens met onze cijfers? Wie verdient een pluim of juist een dikke onvoldoende? Deel jouw winterrapport voor PSV in de comments!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *